2008-07-07

Lite information!



Valpens första dag i sitt nya hem.
Låt valpen få gå omkring och nosa och bekanta sig med sitt nya hem.
Kanske letar den upp sin egen lilla vrå att sova i.
Glöm inte att valpar är bebisar. Väck inte en valp som sover. Den behöver sin sömn. Även den vuxna hunden behöver vila.
Dags att sova för natten
Kanhända att valpen gnäller för att den känner sig ensam. Ta då den till dig. Antingen att du lägger den i din säng, vilket jag inte rekommenderar, även om resultatet blir att valpen blir tyst och somnar. Eller att du har valpen nedanför din säng och klappar den tills den känner sig lugn.
Matlista
för Shetland Sheepdog valp
Ge valpen 4 mål/dag kl. 7.00, 11.00, 15.00, 19.00.
Det går naturligtvis bra att ändra tiderna till det som passar er bättre, men tänk på att låta det gå fyra timmar mellan målen.
Jag blöter inte upp fodret. Men om ni önskar göra det, så gör så här:
Tag ½ dl torrt foder, slå över lika mycket hett vatten. Lägg lock på och låt stå ca 30 min. Om valpen äter upp allt så ge lite mer nästa mål. Öka mängden vart efter valpen växer. Vid ca 7 månader kan du gå över till vuxenfoder och 2mål/dag.
Om den äter "dåligt" kan du minska till 3 mål/dag. Om valpen inte äter upp maten så ta bort den efter en stund. Låt aldrig maten stå kvar.
Använder man ett helfoder behöver hunden inga näringstillskott. Fodret jag använder heter Royal Canin
Som "godis" använder jag till att börja med små, små ostbitar. Senare får dom små bitar av ugnstorkad blodpudding eller lever. Knäckebröd är inte alls så dumt.
Glöm inte att hunden behöver friskt vatten, tuggben, så inte stolsbenen och skorna blir tilltugg. Kanske en boll, tomma toalettrullar. Tom tablettask som du själv fyller med lämpligt "godis".
Var vänlig men bestämd och framförallt konsekvent. Då har du störst chans att få en trevlig hund.
Rumsrenhet
Ta ut valpen direkt efter att den har sovit eller lekt för då brukar den vara kissnödig. Gå alltid till samma plats i början, men låt valpen springa fritt. När valpen lyckas ute ska den ha mycket beröm. Ta gärna in valpen direkt den kissat eller bajsat.
Inkallning
Ta till vana att lite då och då kalla på valpen. När den kommer till dig, beröm den, men låt den därefter springa iväg igen.
Social träning
Ställ valpen på ett bord, gärna varje dag, för att titta på tänder, borsta pälsen, titta på tassar m.m så den blir tränad att hanteras för bl.a veterinärbesök. All skötsel av hunden ska ske vänligt men bestämt. Vänj valpen från början med kloklippning var 14:e dag. Se även över tänderna minst 1 ggr/veckan.
Vaccinationer
Vid åtta veckors ålder
Sedan ska den vaccineras:
Vid 12 veckors ålder mot parvo och valpsjuka.
Samt vid 1 års ålder mot valpsjuka, sedan med 4 års intervaller. Rådfråga veterninären.
Avmaskning
Avmaskad vid 7, 20, 34, och 48 dagars ålder. Nästa gång vid 3 och 6 månaders ålder. Sedan 1ggr/år med tex Banmint, finns att köpa receptfritt på Apotek. Bruksanvisning medföljer.
Om det är något du undrar över är det bara att ta kontakt med mig.
Hellre än gång för mycket än en gång för lite.
Lycka till med din valp

1 kommentar:

Josefina sa...

Jag har en liten sheltie valp hemma. Wilmer är 7 månader och ska till veterinären igen på måndag, för att kolla upp sin klåda. Kliar överallt och på de ställen han kliat med tänderna, har det blivit sår..

Ser att du kör med RC, precis som jag gör. Kommer förmodligen att få byta foder, då han ev kan vara allergisk mot Något..

Fin liten sida du har,
MVH Josefina